Léčebná výměnná plazmaferéza - možnosti a perspektivy na přelomu tisíciletí - Pták, Jan (Praktický lékař, 2001)
Autor stručně popisuje historický původ léčebné výměnné plazmaferézy, její princip, terminologii a fyzikální základy. Následuje rozdělení onemocnění indikovaných k léčbě plazmaferézou do čtyř kategorií. Jednotlivé kategorie popisují onemocnění, u kterých je léčba jednoznačně indikovaná, indikovaná jako léčba doplňková a podpůrná, podle literatury indikována s nejistým účinkem, nebo vhodná jen jako součást výzkumných protokolů. Jsou popsány možnosti využití léčebné výměnné plazmaferézy z hlediska patogeneze jednotlivých onemocnění. Uvádějí se možnosti intenzity a frekvence léčby, současně s možnostmi výběru náhradního roztoku. Pozornost se věnuje i jednotlivým způsobům připojení pacienta na mimotělní oběh, možnostem zajištění nesrážlivé krve v mimotělním oběhu a nejčastěji se vyskytujícím komplikacím. Následuje popis metodiky a techniky selektivní extrakorporální imunomodulace na principu imunoadsorpce a možnosti využití těchto metod v klinické praxi ve srovnání s plazmaferézou. Závěrem je zhodnocen význam léčebné výměnné plazmaferézy a imunoadsorpce a rozšíření těchto léčebných aferetických metod ve světovém měřítku.
Keywords: Immunosorbent Techniques; mimotělní oběh; Humans; imunosorpční techniky; bezpečnost; plazmaferéza; Plasma Substitutes; náhražky plazmy; Extracorporeal Circulation; krevní plazma; Plasma; Plasmapheresis; lidé; Safety