Kdy je manipulace s předkožkou indikovaná? - Zeman, Luboš; Morávek, J; Dušek, M; Rygl, M; Šimsová, M; Šnajdauf, Jiří (Praktický lékař, 2001)
Nepřetažitelná předkožka je velký problém. Většinou nečiní problém svému nositeli, nýbrž okolí dítěte a někdy bohužel i lékařům. Obtíže pacienta jsou pak způsobeny většinou v druhé době právě zbytečnou aktivitou okolí. Vysvětleny jsou pojmy konglutinace a fimóza. Autoři doporučují maximálně konzervativní postup, zejména v první linii a v rodině. Aktivnější přístup, tj. disoluce, či přímo chirurgické výkony, by měly být svěřeny zkušenému dětskému chirurgovi a dětskému urologovi. Autoři reagují na kazuistiku z časopisu Praktický lékař 5, 2000, str. 261 (Případ „poškozeného“ dítěte).
Keywords: Patient Education as Topic; chirurgie operační; Parents; fimóza; Child; lidé; penis; mužské pohlaví; Phimosis; vzdělávání pacientů jako téma; Male; dítě; předškolní dítě; Penis; Surgical Procedures, Operative; Child, Preschool; rodiče; Humans