Ramsayho Huntov syndróm - multidisciplinárny problém - Szép, Zoltán (Československá dermatologie, 2001)
Autor vo svojej práci podáva komplexný pohľad na problematiku Ramsayho Huntovho syndrómu. Je diskutovaná história, klasifikácia, anatómia, klinický obraz, patogenéza, epidemiológia, diagnóza, terapia, priebeh a prognóza tohto syndrómu. Ramsayho Huntov syndróm bol opísaný v roku 1907 americkým neurológom Jamesom Ramsaym Huntom, ktorý rozpracoval anatomickú a klinickú klasifikáciu syndrómu. Klasický Ramsayho Huntov syndróm je charakterizovaný príznakov triádou parézy n. facialis, príznakmi vestibulokochleárnej dysfunkcie a herpetickými vezikulami vonkajšieho ucha. Primárna lokalizácia herpesvírusu je v oblasti motorického jadra n. VII, alebo ide o multifokálnu lokalizáciu v mozgu. Vzhľadom k možnému súčasnému postihnutiu viacerých hlavových nervov sa proces v súčasnosti interpretuje ako kraniálna polyneuropatia. Ramsayho Huntov syndróm je zriedkavý, je chorobou vyšších vekových skupín. Diagnóza je založená na charakteristickom klinickom obraze, podporené sérologickým vyšetrením. Základom terapie je kombinácia celkovo podaných virostatík a steroidov. V pozadí syndrómu môže stáť neoproces. Priebeh a prognóza sú variabilné. Na posúdenie prognózy faciálnej parézy slúži Houseova-Brackmannova stupnica.
Keywords: Signs and Symptoms; Diagnostic Techniques and Procedures; příznaky a symptomy; herpes zoster ušní; Acyclovir; acyklovir; Prognosis; Humans; diagnostické techniky a postupy; dějiny; prognóza; Herpes Zoster Oticus; virus varicella zoster; Herpesvirus 3, Human; Prednisone; History; lidé; prednison