Spánek při Parkinsonově nemoci - dotazníkové šetření - Jakoubková, M; Šonka, Karel; Roth, Jan; Růžička, Evžen; Michalčíková, B; Jech, Robert; Mečíř, Petr; Nevšímalová, Soňa (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2001)
Někteří nemocní s Parkinsonovou chorobou trpí poruchami spánku a bdění. Cílem studie bylo zjistit základní informace o spánku u nemocných s Parkinsonovou chorobou a prevalenci a charakter abnornialit spánku a bdění v neselektované populaci léčených nemocných. Vytvořený dotazník s otázkami zaměřenými na poruchy spánku a bdění byl rozeslán 130 pacientům sledovaným pro Parkinsonovu nemoc. Vyplněný dotazník vrátilo 107 pacientů, z toho: 46 žen a 61 mužů. Jejich průměmý věk byl 61 let (±SD=8) a průměmé trvání Parkinsonovy nemoci bylo 10 let (±5). Stadia podle Hoehnové a Yahra byla v rozmezí 1 až 4 (průměr 2,5±0,6). Výsledky potvrzují častý výskyt poruch spánku u Parkinsonovy nemoci (78 %). Počet pacientů našeho soubom (50 %) majících symptomy naznačující abnormální chování v REM spánku je vysoký. Problém při usínání subjektivně pociťuje 36 % pacientů. Neklid nohou pred spaním udává 49 % pacientů. 30 % pacientů chrápe, apnoické pauzy během spánku udává 13 % pacientu. Potížemi s otáčením během spánku trpí 55 % pacientů. Průměmý počet probuzení udávaný ^bjektivne je 2,3 za noc (±1,4).
Keywords: Disorders of Excessive Somnolence; syndrom neklidných nohou; průzkumy a dotazníky; Sleep, REM; poruchy iniciace a udržování spánku; poruchy spánku a bdění; Restless Legs Syndrome; Surveys and Questionnaires; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; poruchy nadměrné spavosti; Humans; lidé; Sleep Wake Disorders; Parkinson Disease; spánek REM; Parkinsonova nemoc