Zjišťování protilátek IgG a IgM v buňkách mozkomíšního moku imunocytochemickou metodou - Glosová, Libuše; Bojar, Martin; Meluzínová, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2001)
V lymfocytech mozkomíšního moku jsme zjišťovali imunocytochemickou metodou přítomnost nespecifických imunoglobulinů G a M. Soubor tvořilo 25 vzorků mozkomíšního moku s lymfocytámí pleocytózou, tedy s nespecifickým obrazem akutního zánětu centrální nervové soustavy (CNS). Intracelulární protilátky zjištěné v B lymfocytech imunocytochemickou metodou jsou dokladem o jejich intratékálním původu v CNS. V našich pokusech odpovídala morfologie buněk s obarveným intracytoplazmatickým imunoglobulinem vzhledu plazmatických buněk. V souhlase s literárními údaji jsme zaznamenali napadne vysoký záchyt intracytoplazmatického IgM v buňkách mozkomíšního moku od pacientů s akutními projevy neuroboreliózy. Vyšetření protilátek v mozkomíšním moku na buněčné úrovni může přispět při rozhodování o léčebných postupech v časné fázi zánětu CNS, zejména u pacientů s podezřením na akutní neuroboreliózu. Podle našich zkušeností je imunocytochemická detekce nespecifických intracelulámích imunoglobulinů jednoduchá a finančně nenáročná doplňková metoda k rutinnímu cytologickému vyšetření mozkomíšního moku s lymfocytámí pleocytózou.
Keywords: počet lymfocytů; dospělí; Cell Biology; Lymphocyte Count; biologie buňky; Adult; Immunochemistry; Antibody Formation; lidé; mozkomíšní mok; tvorba protilátek; Lyme Neuroborreliosis; Immunoglobulins; imunochemie; Male; Cerebrospinal Fluid; imunoglobuliny; mužské pohlaví; lymská neuroborelióza; Humans