Katameniální pneumotorax - kazuistika - Čapov, Ivan; Wechsler, Jan; Krynská, Jana; Duša, Josef; Jedlička, Václav (Rozhledy v chirurgii, 2001)
Cílem práce je podat souhrnnou informaci o velmi vzácném katameniálním pneumotoraxu. Katameniální pneumotorax je jednou z forem spontánního pneumotoraxu. Nedílnou součástí práce je literární přehled. Autoři uvádějí kasuistiku mladé ženy s katameniálním pneumotoraxem, která prodělala během neúplných 11 měsíců pět epizod spontánního pneumotoraxu.
Keywords: Contraceptives, Oral, Hormonal; dospělí; Adult; lidé; torakotomie; Thoracotomy; menstruace; Pneumothorax; pneumotorax; Menstruation; Humans; kontraceptiva orální hormonální; ženské pohlaví; Female