Interleukin-10 a protizánětlivá odpověď v kardiochirurgii - Kuneš, Pavel (Praktický lékař, 2001)
Celková zánětlivá odpověd vytváří podmínky pro přežití organismu při závažných infekčních chorobách, polytraumatech a po náročných operačních výkonech, jakými jsou například kardiochirurgické operace s použitím mimotělního oběhu. Zdárný průběh celkové zánětlivé odpovědi je podmíněn vyváženou aktivací její prozánětlivé i protizánětlivé složky. Nadměrná prozánětlivá aktivita ohrožuje nemocné toxickými účinky cytokinů, které mohou vyvolat syndrom multiorgánového selhávání. Součástí zánětlivé odpovědi je také tvorba protizánětlivých cytokinů, které přirozenou cestou omezují nežádoucí rozsah zánětlivých a imunitních reakcí. Za nejvýznamnější protizánětlivý cytokin je považován interleukin-10. Terapeutický potenciál interleukinu-10 a jeho analogů spočívá v ochraně organismu před nepřiměřeným rozvojem zánětlivé odpovědi a v ochraně ischemických orgánů před reperfizzním poškozením. Naopak nepřiměřený rozvoj protizánětlivých reakcí včetně nadbytečné tvorby IL-10 ohrožuje nemocné nekontrolovaným šířením patogenních mikroorganismů a vyšší úmrtností při infekčních onemocněních.
Keywords: reakce akutní fáze; interleukin-6; Cardiac Surgical Procedures; Cytokines; cytokiny; ischemická choroba srdeční; Myocardial Ischemia; interleukin-10; Acute-Phase Reaction; kardiochirurgické výkony; Interleukin-6; Interleukin-10; reperfuze myokardu; Myocardial Reperfusion