Karcinóza mening jako první projev adenokarcinomu žaludku - Janků, Filip; Dušková, Jaroslava; Petruželka, Luboš; Krásná, Ľuboslava; Nováková, Iveta (Časopis lékařů českých, 2001)
Karcinom žaludku se u pacientů mladších 40 let vyskytuje vzácně. Ojediněle se toto onemocnění manifestuje karcinomatózní meningitidou. Pokud k postižení mozkových plen dojde, jedná se obvykle až o sekundární projev již dříve diagnostikovaného nádoru. Takto generalizované onemocnění má velmi závažnou prognózu. Při paliativní léčbě lze použít intratekálních aplikací cytostatik, radioterapii nebo kombinaci obou modalit. Tato kazuistika je jedním z mála případů dokumentovaných v lékařské odborné literatuře. U 39leté ženy byly diagnostikována karcinóza mening, která byla prvním projevem generalizovaného karcinomu žaludku. Vedoucími klinickými příznaky byly bolesti hlavy. dvojité vidění a zvracení. Pacientka byla léčena intratekálně aplikovaným cytosin arabinosidem (Cytosar), metotrexátem (Methotrexat), hydrocortisonem (Hydrocortison) a ozářením mozku. Komplikací léčby byla disseminovaná intravaskulární koagulopatie. Počáteční zlepšení stavu bylo velmi krátkodobé a pacientka 44. den hospitalizace umírá na oboustrannou hnisavou bronchopneumonii a edém mozku.
Keywords: mozkomíšní mok; adenokarcinom; metastázy nádorů; Neoplasm Metastasis; meningeální nádory; Humans; Stomach Neoplasms; protinádorové látky; lidé; Cerebrospinal Fluid; Antineoplastic Agents; Adenocarcinoma; nádory žaludku; Meningeal Neoplasms