MR obraz aneuryzmatických kostních cyst páteře a úskalí jejich diferenciální diagnostiky - Fendrych, Pavel; Rolencová, E (Česká radiologie, 2001)
Autoři demonstrují pět pozorování aneuryzmatických kostních cyst páteře, které byly uloženy třikrát v jejím hrudním úseku, v jednom případě ve výši Cl-2 a přilehlé části báze lehni, u jednoho nemocného byl postižen LS přechod s převládající lokalizací v segmentu S1. Shrnují nejdůležitější známky aneuryzmatických kostních cyst v MR obraze i s jejich společnými rysy s dalšími nádorovými i nenádorovými procesy páteře. Upozorňují na omezení MRI i dalších metod diagnostického zobrazování při typizaci těchto spinálních lézí i na obtíže při vymezování hranic mezi tzv. primárnimi a sekundárními aneuryzmatickými kostními cystami.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Giant Cell Tumors; Adult; Diagnosis, Differential; dospělí; osteoblastom; nádory páteře; kostní cysty; lidé; Bone Cysts; ženské pohlaví; nádory obrovskobuněčné; Humans; osteom osteoidní; diferenciální diagnóza; Magnetic Resonance Imaging; Osteoma, Osteoid; Female; Osteoblastoma; Spinal Neoplasms