Sietnicové cievne komplikácie systémového lupus erythematosus - Streicher, Teodor; Špirková, J (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
Analýza troch chorých žien s vasookluzívnou retinopatiou pri systémovom lupus erythematosus potvrdila výskit tejto najťažšej očnej komplikácie počas akútnej fázy choroby.U všetkých vznikla po 5 rokoch trvania s pestrou orgánovou symptomatológiou.V praci sa diskutuje účasť postihnutia centrálneho nervového systému a antifosfolipidových protilátok na zvýšenom výskyte vasookluzívnej retinálnej choroby.Cievne abnormality,ktoré nasledovali po ischémii sietnice,sa úspešne stabilizovali fotokoaguláciou v dvoch prípadoch s jednostranným výskytom.Neovaskulárny glaukóm po kmeňovej oklúzii centrálnej artérie sietnice sa nezvládol cyklokryokoaguláciou.Systémový lupus erythematosus zostáva aj v súčastnosti vážnou celkovou aj očnou chorobou.
Keywords: fluoresceinová angiografie; Retinal Vein Occlusion; Light Coagulation; okluze retinální arterie; retina; fotokoagulace; Humans; Retinal Artery Occlusion; systémový lupus erythematodes; Fluorescein Angiography; Female; Retina; ženské pohlaví; Adult; okluze retinální žíly; Lupus Erythematosus, Systemic; lidé; dítě; dospělí; Child