Subkutánny emfyzém ako následok pooperačného zvracania - Baráth, L; Viola, M (Rozhledy v chirurgii, 2001)
Autori uvádzajú 3 prípady subkutánneho emfyzému ako následok pooperačného zvracania za 4 roky. Spoločnou charakterístikou bolo, že sa jednalo o ženy, v priebehu celkovej anestézie boli polohované - otáčané na brucho, pooperačné zvracali a následne u nich vznikol podkožný emfyzém. Priebeh bol benígny a došlo k vstrebaniu po konzervatívnej liečbe. Autori diskutujú o možnej etiológii emfyzému a o diagnostickom a terapeutickom postupe.
Keywords: dospělí; Middle Aged; lidé středního věku; lidé; Female; senioři; Postoperative Nausea and Vomiting; Subcutaneous Emphysema; Postoperative Complications; pooperační nevolnost a zvracení; Aged; subkutánní emfyzém; pooperační komplikace; Adult; ženské pohlaví; Humans