Zkrácená expozice spermií s oocyty při klasickém IVF - Březinová, Jana; Labanová, Martina; Dostál, Jiří; Oborná, Ivana; Machač, Š; Kudela, Milan (Česká gynekologie, 2001)
Cíl studie: Zjistit, zda v podmínkách našeho pracoviště zkrácená expozice spermií s oocyty ovlivní kvalitu embryí a výsledky IVF a ET.Typ studie: Prospektivní studie 104 pacientek v klasickém IVF a ET.Název a sídlo pracoviště: Centrum asistované reprodukce při Gynek.-porod. klinice FN a LF UP, Olomouc.Metodika: U sledované skupiny pacientek (n = 54) byly oocyty promyty a přeneseny do čistého média po jedné hodině od inseminace. U kontrolní skupiny (n = 50) byly oocyty přeneseny za 17-20 hod od inseminace. V obou souborech jsme provedli hodnocení těchto parametrů: stimulační schéma, příčina sterility, počet cyklů IVF, věk, hladina estradiolu v den podání hCG, počet získaných oocytů, procento oplozených oocytů (FR), kvalita embryí, počet získaných gravidit na cyklus, event. na transfer (PR), a počet gestačních váčků s akcí transferovaných embryí (IR). Statistické zpracování bylo provedeno pomocí následujících metod: t-test, Mann-Whitneyův test, chí-kvadrát test.Výsledky: Ani v jednom ze sledovaných parametrů nebyl zjištěn statisticky signifikantní rozdíl (p > 0,05) mezi oběma soubory (zkrácená expozice vs kontrolní soubor).Závěr: Ve sledovaném souboru pacientek IVF nedošlo zkrácením expozice spermií s oocyty k ovlivnění výsledků IVF a ET.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Spermatozoa; Oocytes; lidé; Female; Research Support as Topic; Fertilization in Vitro; Embryo, Mammalian; oocyty; embryo savčí; fertilizace in vitro; spermie; Sperm-Ovum Interactions; ženské pohlaví; interakce spermie a vajíčka; Humans