Punkce ascitické tekutiny v léčbě těžké formy ovariálního hyperstimulačního syndromu - Machač, Štěpán; Dostál, Jiří; Oborná, Ivana; Zahradníčková, V; Březinová, Jana; Labanová, Martina; Kudela, Milan (Česká gynekologie, 2001)
Cíl práce: Zhodnotit přínos a komplikace punkce ascitické tekutiny v léčbě těžké formy ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS).Typ studie: Retrospektivní studie pacientek s diagnózou těžké formy OHSS.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika FN a LF UP, Olomouc.Metodika: Do souboru bylo zahrnuto 18 pacientek s diagnózou těžké formy OHSS, hospitalizovaných na JIP Gynekologicko-porodnické kliniky FN Olomouc v letech 1996 - 2000. U 11 z nich byla provedena jako součást terapie punkce ascitické tekutiny. U 3 pacientek jsme ascitickou tekutinu reinfundovali zpět do krevního oběhu.Výsledky: Ve sledovaném souboru 18 pacientek jsme u 11 provedli transabdominální punkci ascitické tekutiny pod ultrazvukovou kontrolou. Celkem u 6 pacientek bylo nutno punkci opakovat. Množství jednorázově odebrané tekutiny se pohybovalo mezi 600 - 3750 ml. Celkové množství punkcí získané tekutiny se pohybovalo u jednotlivých pacientek mezi 1500 - 17300 ml. Ascites byl vždy sterilní s vysokým obsahem proteinů. U 3 pacientek jsme pro recidivující ascites provedli jeho reinfuzi zpět do krevního oběhu. Nezaznamenali jsme žádnou závažnou komplikaci punkcí, u 4 pacientek se objevily subfebrilie, které bez nutnosti nasazení antibiotik ustoupily.Závěr: Punkce ascitické tekutiny je bezpečnou a účinnou součástí terapie těžké formy OHSS. V léčbě rezistentního ascitu je možno použít jeho reinfuzi do krevního oběhu.
Keywords: ascitická tekutina; Punctures; lidé; retrospektivní studie; Ovarian Hyperstimulation Syndrome; Ascitic Fluid; punkce; Female; Retrospective Studies; ovariální hyperstimulační syndrom; ženské pohlaví; Humans