Placentární a pupečníkové změny u žen závislých na tvrdých drogách - Vavřinková, Blanka; Binder, Tomáš; Vítková, I; Živný, J (Česká gynekologie, 2001)
Cíl studie: Cílem studie bylo posoudit vliv tvrdých drog na výskyt mikroskopických změn na placentě, jako jednoho z faktorů přispívajících k nižší porodní hmotnosti novorozenců.Typ studie: Prospektivní studie.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Apolinářská 18, Praha 2, Ústav patologie VFN a 1. LF UK.Metodika: Od ledna 1998 do konce roku 2000 byly do studie zařazovány těhotné ženy, u kterých byla prokázána závislost na tvrdých drogách (heroin, pervitin). Celkem bylo vyšetřeno 39 placent (19 v heroinové a 20 v pervitinové skupině). Placenty byly k vyšetření odesílány vcelku s příslušnou částí pupečníku bez chemické fixace. Z každé placenty byly vyšetřeny 3 vzorky, po 2 vzorcích z pupečníku a plodových obalů. Kontrolní soubor byl vytvořen metodou náhodného výběru.Výsledky: U drogově závislých žen jsme nalezli statisticky signifikantně více mikroskopických změn na placentě ve srovnání s kontrolami (p < 0,05). V heroinové skupině se vyskytly změny na placentě v 16 z 19 případů. Nalezli jsme zvýšené množství perivilózních a intravilózních mikrofibrinových depozit (6krát), zvýšenou proliferační aktivitu trofoblastu (7krát), zvýšenou vaskularizaci v klcích (7krát), mikroklky (6krát) a jejich nekrózu (5krát). V pupečníku jsme 3krát registrovali pouze jednu arterii, ve 2 případech trombózu vény. V 5 případech jsme zaznamenali známky probíhajícího zánětu. V pervitinové skupině jsme nalezli placentární změny u 9 z 20 případů. Většinu tvořily zvýšená depozita mikrofibrinu na povrchu klků (9krát) i v choriální desce. V 5 případech jsme zaznamenali intervilózní hemoragie, které se ve dvou případech manifestovaly klinicky ve formě abrupce placenty. Placentární změny se podílí na nižší porodní hmotnosti novorozenců, IUGR a zkrácení doby gestace.Závěr: Mikroskopické změny v placentě jsou vyjádřením cirkulačních změn v placentárním řečišti vyvolaných přímým účinkem drogy. Míra vyjádření mikroskopických změn je úměrná druhu drogy, dávce frekvenci jejího užívání. Změny nejsou jednoznačně specifické, spíše kvantitativně vyjádřené. U heroinové závislosti je incidence placentárních změn vyšší a vede častěji k předčasnému porodu, nižší porodní hmotnosti novorozence a IUGR. U pervitinové závislosti je vyšší riziko abrupce placenty.
Keywords: rizikové těhotenství; Substance-Related Disorders; závislost na heroinu; Pregnancy, High-Risk; lidé; Female; placentární insuficience; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; ženy; prospektivní studie; těhotenství; Placental Insufficiency; Prospective Studies; Pregnancy; ženské pohlaví; Women; Heroin Dependence; Humans