Porodní hmotnost a gestační věk ve vztahu k průběhu gravidity - Kukla, Lubomír; Bouchalová, M; Čoupek, Petr (Časopis lékařů českých, 2001)
Východisko. V polovině těhotenství vyplnilo více než 3000 brněnských žen dotazníky pro studii ELSPAC (Evropská dlouhodobá studie těhotenství a dětství). Referovaly o svém zdraví, činnostech, stresech a psychickém stavu od počátku gravidity. Metody a výsledky. Z lékařské dokumentace byly získány nálezy z jejich prenatálních prohlídek a záznamy o potížích a poruchách těhotenství. Po narození dětí byly informace z obou pramenů spojeny s údaji o jejich porodní hmotnosti (PHM) a gestačním věku (GV) pro analýzu rozptylu podle zjištěných znaků. U vztahů statisticky významných byly dále stanoveny deficity PHM (v gramech) a GV (v týdnech) jako rozdíly mezi skupinovými a celosouborovými průměry pro chlapce, dívky a všechny novorozence spolu. PHM, GV nebo oba ukazatele byly statisticky významně menší než souborové průměry po užívání některých medikamentů, alkoholu, dále u dětí žen, které se cítily kolem poloviny těhotenství ochablé, které pracovaly na částečný úvazek, měly v zaměstnání vedoucí postavení, prodělaly vážnou nemoc, pokusily se o sebevraždu, obávaly se, že plod má nějakou vadu a které nepovažovaly nastávající mateřství za svou prioritu. Těžší PHM měly děti žen, které se během gravidity provdaly, a delší GV těch, které užívaly kyselinu listovou. Vztah neuroticizmu k výsledku gravidity zjištěn nebyl, jen slabý účinek projevila stresogenita. Silný deficit PHM i GV se projevil u předčasného odlučování placenty, eklampsie, vcestného lůžka, cervikální cerkláže, hrozícího předčasného porodu, krvácení ve 2. trimestru, u hypertenze a hos- pitalizace, zvláště opakované. Jen PHM byla snížena při suspektní retardaci růstu, oligohydramniu a zvýšena byla při otocích. Jen GV byl zkrácen u žen, které nepřišly na UZ vyšetření a které musely dodržovat zvláštní dietu. Závěry. Pro PHM, rozdělenou do 8 tříd po 500 g byly sledovány některé znaky matek, z nichž výška, všechny ukazatele hmotnosti počínajíce její PHM, hodnoty nejvyššího systolického i diastolického tlaku v graviditě a nejnižší hladina hemoglobinu vykazovaly statisticky významné trendy, souběžně s PHM novorozenců.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; gestační stáří; rizikové těhotenství; Female; Gestational Age; Birth Weight; ženské pohlaví; psychický stres; porodní hmotnost; těhotenství; Pregnancy, High-Risk; Risk Factors; Research Support as Topic; Epidemiologic Studies; komplikace těhotenství; rizikové faktory; Pregnancy Complications; epidemiologické studie; Pregnancy; Stress, Psychological