Možnosti povrchové elektromyografie při diagnostice bolestí v kříži - Vacek, Jan (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2001)
Snaha objektivizovat subjektivní údaj o chronické bolesti v kříži vedla k provedení řady studií, které se snaží nalézt „typické“ signifikantní změny v náboru aktivity většinou paravertebrálních erektorů. Z řady prací vyplývá, že existují rozdíly aktivity těchto svalů u zdravých a u pacientů s tzv. nespeci- fickou chronickou bolestí v kříži. Zatím získané poznatky jsou často kontroverzní, studie jsou prováděny odlišnou metodikou, odlišným způsobem aktivizace zúčastněných svalů. Výsledek: zatím chybí statisticky hodnověrná studie potvrzující signifikantně abnormální změny aktivace paravertebrálních erektorů u pacientů s chronickou bolestí v kříži proti vzorku populace bez této bolestivé zkušenosti.
Keywords: Psoas Muscles; Low Back Pain; lidé; Electromyography; bederní svaly; Humans; elektromyografie; lumbalgie