Diagnostika poruch osobnosti pomocí teorie C. R. Cloningera - Preiss, Marek; Klose, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2001)
Autoři předkládají klinicky využitelný způsob diagnostiky poruch osobnosti na základě nízkého skóru self-directedness (SD) v dotazníku C. R. Cloningera TCI (Temperament and Character Inventory) a konfigurace temperamentových typů novelty seeking, harm avoidance a reward dependence. Zjišťují temperamentové dimenze na souboru běžné mužské populace N = 543 (19–28 let). Česká vodítka dále přinášejí na dvou dalších starších souborech (N = 91, 60 mužů a 31 žen, 48–76 let; N = 125, 91 mužů a 34 žen, 22–68 let). Určují percentilové normy temperamentových dimenzí TCI pro českou populaci. Autoři navrhují interpretovat v klinické praxi SD mezi hranicí 1–2 standardní odchylky pod průměrem souboru jako trend k poruše osobnosti a SD pod hranicí 2 standardních odchylek jako poruchu osobnosti.
Keywords: osobnostní dotazník; Male; lidé; mužské pohlaví; Personality Inventory; poruchy osobnosti; Humans; Personality Disorders