Ginkgo biloba L. (jinan dvoulaločný) - symbol životní síly - Patočka, Jiří; Strunecká, Anna (Psychiatrie (Praha, Print), 2001)
Preparáty připravené z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba L.) – prastarého stromu, který roste na Zemi v nezměněné formě již více než 200 milionů let – obsahují unikátní látky zajímavých biologických vlastností. Početné klinické studie prokázaly, že extrakty z listů jinanu zlepšují kognitivní funkce. Jejich hemodynamické, hemoreologické a metabolické účinky se uplatňují při cerebrální, srdeční i periferní ischemii, při traumatickém poškození mozku, edémech i zánětech. Jinan nabízí slibnou pomoc pro seniory, pacienty s Alzheimerovou demencí i pro pacienty s cerebrovaskulárními poruchami.
Keywords: Dementia; Ginkgo biloba; Humans; Central Nervous System Agents; demence; lidé; látky ovlivňující centrální nervový systém