Schizofrenie a kognitivní funkce - Tůma, Ivan; Lenderová, Zuzana (Psychiatrie (Praha, Print), 2001)
Je stále více zřejmé, že schizofrenie je doprovázena širokým spektrem kognitivních postižení. Tento článek je přehledem současných znalostí o kognitivním deficitu u schizofrenních nemocných. V souvislosti s kognitivním deficitem je diskutována neurovývojová hypotéza schizofrenie. Jsou uvedeny poznatky o frekvenci výskytu a průběhu kognitivních příznaků. Kognitivní deficit patří k trvalým rysům schizofrenie a nezávisí na stavu choroby. Nejčastěji jsou u nemocných narušeny funkce pracovní paměti, pozornosti a řídících (exekutivních) funkcí. Kognitivní deficit je příčinou mnoha projevů psychologického a sociálního postižení nemocných.
Keywords: schizofrenie; Humans; lidé; Schizophrenia; neurokognitivní poruchy; Neurocognitive Disorders