Postižení mozku u nemocných s HIV/AIDS v CT obraze - Bohutová, Josefa; Štrof, J; Staňková, Marie (Česká radiologie, 2001)
Asi u třetiny nemocných s AIDS dochází k postiženi CNS. Jde jednak o přímé poškození mozkové tkáně virem HW a jednak o rozvoj infekčních, oportunních a nádorových onemocnění. Naši sestavu tvoří 10 nemocných se syndromem získané immunodeficience. Jednou šlo o HIV encefalitidu, jednou o kryptokokovou meningitidu, dvakrát o toxoplazmózu, dvakrát o maligní lymfom a 4krát o prog¬ resivní multifokální leukoencefalitidu. Všichni nemocní měli CT vyšetření, při kterém byly nálezy dobře hodnotitelné. Šlo však o poměrně velké nálezy, kde jsme s CT vystačili. Jinak základní diagnostickou vyšetřovací metodou je magnetická rezonance, která umožní hodnotit i podstatně menší ložiskové změny. Snahou autorů bylo upozornit na nejčastěji se vyskytující postižení mozkové tkáně u uvedených nemocných. Lze totiž předpokládat, že na radiologických pracovištích mohou být vyšetřováni i pacienti HIV pozitivní, s dosud však nepištěným onemocněním.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Leukoencephalopathy, Progressive Multifocal; lymfom spojovaný s AIDS; lidé; Toxoplasmosis, Cerebral; Tomography, X-Ray Computed; HIV Infections; progresivní multifokální leukoencefalopatie; HIV infekce; počítačová rentgenová tomografie; mozková toxoplazmóza; Magnetic Resonance Imaging; Humans; Lymphoma, AIDS-Related