Magnetická rezonance a histologicky méně obvyklé nádory míchy a páteře - Seidl, Zdeněk; Obenberger, Jiří; Vaněčková, Manuela; Daneš, Jan; Viták, Tomáš (Česká radiologie, 2001)
Autoři demonstrují tři méně obvyklé patologické procesy v oblasti páteře a míchy - hemangiom, hemangiopericytom a epidurální lipomatózu. Diagnostikovány byly pomocí magnetické rezonance (MR). Substrátová diagnostika byla provedena na základě histologického vyšetření. V MR nemají obvykle tyto procesy specifický obraz, který by umožnil jednoznačně vyslovit substrátovou diagnózu. Bývají přesto přítomné některé charakteristické znaky, které nás nutí zahrnout různé patologické procesy do našich diferenciálně diagnostických úvah. Teprve histologická verifikace individuálního případu stanoví prognózu a definitivně určí další klinické vedení nemocného.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; diferenciální diagnóza; Spinal Cord Neoplasms; Lipomatosis; Magnetic Resonance Imaging; Spinal Neoplasms; nádory míchy; Humans; Diagnosis, Differential; nádory páteře; lipomatóza; lidé