Výskyt celiakie u sourozenců a potomků nemocných s celiakií - Kolek, Antonín; Mathonová, J; Gregar, I; Heřmanová, Zuzana; Tichý, M; Drábek, Jiří (Časopis lékařů českých, 2001)
Východisko. Celiakie se vyskytuje v populaci u 0,3-0,5 % jedinců a asi u 5-15 % přímých příbuzných nemocných s celiakií. I když se onemocnění u většiny příbuzných nemocných klinicky nemanifestuje, lze jej identifikovat užitím sérologického skríningu. Metody a výsledky. Bylo vyšetřeno 130 sourozenců 96 probandů léčených pro aktivní celiakii. U 4 ze 130 sourozenců se celiakie manifestovala klinicky a byla potvrzena nálezem enteropatie jejunální sliznice. U 14 ze 126 asymptomatických sourozenců byly zjištěny endomyziální protilátky, z toho u 11 z nich enteropatie. Celiakie byla diagnostikována celkem u 15 (11,5 %) ze 130 sourozenců. Dále bylo vyšetřeno 74 potomků 43 rodičů s celiakií. U 4 z nich se celiakie manifestovala klinicky a byla potvrzena nálezem enteropatie. Antigliadinové protilátky byly vyšetřeny u 45 asymptomatických potomků z toho u 6 s pozitivním výsledkem. Endomyziální protilátky byly vyšetřeny u 25 asymptomatických potomků, z toho u jednoho s pozitivním nálezem. Vilozní atrofie sliznice jejuna byla prokázána u 4 asymptomatických potomků. Celkem byla celiakie zjištěna u 8 (11,5 %) z celkového počtu 74 potomků. Závěry. Celiakie ohrožuje početnou skupinu přímých příbuzných. Cílené pátrání a časné zjištění choroby v dětství umožní předejít poruchám vývoje organizmu a možných komplikací.
Keywords: Research Support as Topic; Family; rodina; Humans; Child; Adolescent; Biopsy; lidé; střevní sliznice; Genetic Testing; dítě; Celiac Disease; HLA-DQ Antigens; gliadin; mladiství; Intestinal Mucosa; Gliadin; genetické testování; HLA-DQ antigeny; biopsie; finanční podpora výzkumu jako téma; celiakie