Poranenie femorálnej žily pri operácii femorálnej hernie - Bencúr, O (Rozhledy v chirurgii, 2001)
U 38ročnej pacientky došlo pri operácii femorálnej hernie krurálnym prístupom k poraneniu - prešitiu femorálnej žily dvoma stehami, ktoré nebolo počas operáácie postřehnuté. Pooperačné vznikol hematom v rane z lacerácie žilnej steny. Hematom vypustený a následné sekundárne hojenie rany. Od prvého pooperačného dňa opuch stehna a predkolenia. Tento nález viedol s odstupom času k vykonaniu duplexného sonografického a flebografického vyšetrenia. Zistená stenóza femorálnej žily v dĺžke 35 mm a priemerom žily 3 mm. Po 3 mesiacov od poranenia žily vykonaná reoperácia, pri ktorej uvoľnené stehy, ktoré stenotizovali žilu a parciálny nástrih inquinálneho ligamenta. Zakrátko po operácii vymiznutie opuchu a dilatácia stenózy na priemer 8 mm. V súčasnosti pacientka bez ťažkostí.
Keywords: Edema; vena femoralis; Femoral Vein; Surgery, Plastic; femorální hernie; dospělí; Female; Humans; Digestive System Surgical Procedures; Adult; ženské pohlaví; Hernia, Femoral; chirurgie trávicího traktu; edém; lidé; plastická chirurgie