Nepolárne obsahové látky listov Philadelphus coronarius L - Mučaji, Pavel; Nagy, Milan; Czigleová, Silvia; Buděšínský, M; Ubik, K; Grančai, Daniel (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Práca sa zaoberá izoláciou látok z petroléterového a chloroformového extraktu listov pajazmínuvencového (Philadelphus coronarius L., Saxifragaceae). Z petroléterového extraktu listov tejtorastliny bol izolovaný uvaol a 3b,28-dihydroxyolean-11(12),13(18)-dién. Z chloroformového extraktuboli izolované kumaríny (umbeliferón a skopolín), stigmasteryl-3b-D-glukozid a uhľovodík alkánového typu C29 H60. Látky boli identifikované na základe spektrálnych údajov, porovnaním soštandardami a literatúrnymi údajmi.
Keywords: kumariny; Coumarins; léčivé rostliny; Plants, Medicinal; triterpeny; Triterpenes