Monodezmozidové saponíny z Cynara cardunculus L - Mučaji, Pavel; Nagy, Milan; Buděšínský, M; Ubik, K; Grančai, Daniel (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Z etanolového extraktu nerozvinutých púčikov Cynara cardunculus L (Asteraceae) sa izolovali dvamonodezmozidové saponíny-cynarasaponín B a nový cynarasaponín K. Ich štruktúra bola určenána základe spektrálnych meraní, porovnaním údajov v literatúre a chromatografickým porovnanímso štandardami.
Keywords: Asteraceae; Triterpenes; triterpeny; Saponins; saponiny