Pokusy s pestovaním ľubovníka bodkovaného (Hypericum perforatum L.) v Bratislave - Tekeľová, Daniela; Mrlianová, Mária (Česká a slovenská farmacie, 2001)
V maloparcelových pokusoch sa pestoval ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum L. var.angustifolium DC) na ľahkej pôde a na slnečnej lokalite v Bratislave. V 1. roku vegetácie sa vňaťnezbierala. Zber sa robil v 2. a 3. roku vegetácie, neskôr rastliny vyhynuli. V priebehu vegetačnéhoroka bolo možné urobiť spravidla tri zbery, pričom I. zber sa robil tesne pred kvetom alebo vo fázenástupu kvitnutia a zostrihali sa len zakvitnuté vrcholové časti. Úroda suchej vňate kolísalav závislosti od vegetačného roka, podmienok stanovišťa, veku rastlín a termínu I. zberu. Z dvojroč-ného porastu sa získala celoročná úroda 8,12–14,87 kg.10 m -2 a z trojročného porastu okolo 8 kg. 10 m -2 suchej vňate. Obsah hypericínu v získanej droge Hyperici herba kolísal od 0,06 do 0,13%a 60 % etanolom sa extrahovalo 21,7 –27,9 % látok.
Keywords: rostlinné extrakty; třezalka; Plant Extracts; Hypericum; stavba rostlin; Plant Structures