Přípravek Plavix (clopidogrel) - farmakologický profil a klinické zkušenosti - Janský, Petr (Interní medicína pro praxi, 2001)
Farmakodynamické vlastnosti Clopidogrel (Plavix) je nový antitrombotický lék ze skupiny thienopyridinů. Strukturálně je proto podobný ticlopidinu. Aktivní metabolit clopidogrelu se ireverzibilně váže na receptor pro ADP na povrchové membráně trombocytů. Tím nedochází k ADP dependentní aktivaci glykoproteinu GP IIb/IIIa a k vazbě fibrinogenu na tento receptor. Clopidogrel tedy uvedeným mechanizmem brání ADP indukované agregaci krevních destiček...
Keywords: hodnocení léčiv; Anticoagulants; antikoagulancia; Myocardial Revascularization; angina pectoris; revaskularizace myokardu; Drug Evaluation; lékové interakce; Drug Interactions; Angina Pectoris