Glykoregulace a glukózová tolerance při léčbě glukokortikoidy - Vondra, Karel; Hampl, Richard; Stárka, Luboslav (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2001)
Zájem o poruchy metabolismu glukózy, resp. glukózové tolerance pri lécbe glukokortikoidy (GK) ve srovnání s pozorností, která je venovaná vedlejším úcinkum lécby GK v oblasti metabolismu kostí, rustu detí, nebo ocních komplikací, zustává stále jen malý. Predevším chybí srovnatelná data z velkých prospektivních studií, k dispozici jsou jen výsledky malých klinických ci klinickoexperimentálních studií. Ukazují, že diabetogenní vliv GK je dán velikostí dávky, délkou doby jejich podávání, typem preparátu. O úcinku rozhoduje i stav glukokortikoidních receptoru (zvýšená citlivost u nekterých genových mutací, syndromy rezistence), rocní a denní doba aplikace. O tom, zda se vyvine porucha glukózové tolerance ci diabetes mellitus, rozhodne schopnost Langerhansových (L.) ostruvku korigovat inzulinorezistenci, vyvolanou podávanými GK. Ve vyšším veku bývá tato kompenzacní schopnost L ostruvku snížená, proto steroidní diabetes mellitus je zde nejcasteji. Poznání, že zvlášte kumulativní dávka GK je výrazne diabetogenní, vede k zvýšenému zájmu o iniciální fáze poruch metabolismu glukózy a snaze o jejich vcasnou lécbu. Vedle režimových opatrení, sulfonylurey a inzulinu pricházejí noveji v úvahu thiazolidindiony, metformin, krátkodobe pusobící sekretagoga, alfa glukosidáza, teoreticky i antiglukokortikoidy. Ve stadiu DM typu 2 pro aplikaci inzulinu mluví snaha o prevenci neketotického hyperosmolárního kómatu, u diabetu typu 1 je obvykle nutné zvýšení celkové dávky inzulinu, casto spojené se zmenou jejího denního rozložení.
Keywords: Glucose Intolerance; Insulin Resistance; finanční podpora výzkumu jako téma; diabetes mellitus; Drug Therapy; Research Support as Topic; krevní glukóza; receptory glukokortikoidů; Blood Glucose; glukokortikoidy; Receptors, Glucocorticoid; inzulinová rezistence; farmakoterapie; Diabetes Mellitus; Glucocorticoids; porucha glukózové tolerance