Pigmentovaná vilonodulární tenosynovitida (obrovskobuněčný tumor šlachové pochvy) - Štork, Jiří; Nováková Kodetová, Daniela; Vosmík, František; Krejča, M (Československá dermatologie, 2001)
Autoři popisují případ 571eté nemocné se zbytněním dorzomediální hrany 4, prstu pravé nohy bez rentgenových známek postižení kostí. Probatorní biopsie prokázala uzly oddělené vazivovými prnhy tvořené středně velkými buňkami oválnými a polygonálními, s příměsí buněk pěnitých (obojí vykazující pozitivitu s protilátkou anti-PGM a anti MAC387 značící makrofágy), s příměsí nenádorových lymfocytů B i T a ložisky s xantomovými buňkami a hemosiderinovými granuly. Nález byl hodnocen jako suspektní pigmentovaná vilonodulární tenosynovitida (PVT). Totální excize nádorn, pro jeho lokalizaci až do blízkostí nervově cévního svazku nedovolující přežití prstu, vedla k jeho amputaci. Histologické vyšetření prokázalo, kromě předchozích znaků i přítomnost obrovských mnohojaderných buněk, xantomových buněk, štěrbinových prostor a hemosiderinu, které dokládaly diagnózu PVT. Zbylé kostěné a měkké tkáně prstu nevykazovaly patologické změny.Při kontrolním vyšetření za 6 měsíců po chirnrgickém výkonu byla jizva klidná, bez známek recidivy či lymfadenopatie.
Keywords: imunohistochemie; Tenosynovitis; Diagnosis, Differential; nádory obrovskobuněčné; diferenciální diagnóza; Giant Cell Tumors; lidé středního věku; Toes; lidé; Immunohistochemistry; Female; tenosynovitida; Biopsy; Middle Aged; prsty nohy; ženské pohlaví; biopsie; Humans