Poranění krční páteře u dětí - 2 kazuistiky - Skotáková, Jarmila; Bartl, V (Rozhledy v chirurgii, 2001)
V období červenec 1999 až prosinec 2000 bylo z KDCHOT pro suspektní poranění krční páteře CT vyšetření indikováno u 7 dětí (průměrný věk 12,1 roku), hrudní páteře 10 dětí (průměrný věk 11,9 roku), L páteře 5 dětí (průměrný věk 14, 6 roku). MR vyšetření krční páteře bylo provedeno u 3 dětí (průměrný věk 7,5 roku), hrudní páteře u 16 dětí (průměrný věk 10,5 roků), lumbální páteře u 4 dětí (průměrný věk 13,3 roky). (U poranění krční a lumbální páteře převažují dívky, u poranění hrudní páteře je poměr obou pohlaví zastoupený stejně). V našem sdělení se budeme blíže zabýat 2 kazuistikami.
Keywords: Humans; Spinal Injuries; poranění páteře; lidé; dítě; Cervical Vertebrae; Child; krční obratle