Rodiče dětí zneužívajících návykové látky a praktický lékař - Nešpor, Karel (Praktický lékař, 2001)
České děti a dospívající patří z hlediska alkoholu a jiných návykových látek k nejohroženějším. Závislost je pouze jedním z mnoha zdravotních problémů, které návykové látky působí. K dalším rizikům patří úrazy, otravy, sebevraždy nebo vraždy, dopravní nehody atd. Na praktické lékaře se často obracejí se žádostí o pomoc rodiče dětí, které mají problémy s návykovými látkami. V tomto sdělení pojednáváme o tom, jak návykový problém u dítěte rozpoznat a jak ho posuzovat. Zmiňujeme se o krátké intervenci, právních otázkách i o častých komplikacích v rodinách se závislým dítětem, jako je pseudoindividuace, překračování generačních hranic, skrývání problému a pocit stigmatizace, závislost na alkoholu u rodičů či násilí vůči dítěti. Krátce pojednáváme i o detoxifikaci v ambulantním prostředí. S rodiči problémového dítěte je důležité pracovat i v případě, že dospělé dítě léčbu odmítá.
Keywords: Family; ethanol; mladiství; Ethanol; Early Intervention, Educational; zakázané drogy; Adult; dítě; Child; Substance-Related Disorders; primární zdravotní péče; raná péče; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; návykové chování; Behavior, Addictive; Humans; Illicit Drugs; dospělí; rodina; Adolescent; Primary Health Care; lidé