Pojetí vlastního těla u dětí před pubertou a během ní - Machová, Jitka; Matějček, Zdeněk (Pediatrie pro praxi, 2001)
V psychickém vývoji dětí se dnes nově rozlišuje tzv. střední školní věk, který je charakterizován především identifikací dítěte s životní rolí v souhlase s vlastním pohlavím. V tomto období se utváří potřeba tělesné intimity a zřetelně se objevuje stud z vlastní nahoty. Pojetí vývojových změn vlastního těla je ilustrováno projektivními kresbami dětí na námět -já ve sprše-. Závěrem je připomenuta potřeba ohledu (i v nemocnicích a lékařských vyšetřovnách) k psychickým charakteristikám dětí v jednotlivých vývojových obdobích.
Keywords: puberta; Child; dětská psychologie; Psychology, Child; sexuální diferenciace; dítě; Child Development; lidé; Puberty; vývoj dítěte; Sex Differentiation; Humans