Terapie akutních kojeneckých gastroenteritid - Goldemund, Karel (Pediatrie pro praxi, 2001)
Kojenecké gastroenteritidy jsou stále častým důvodem ošetřování kojenců jak v ambulantní, tak i v nemocniční praxi. Důvodem k hospitalizaci jsou především závažné průběhy onemocnění s hrozícím nebezpečím vzniku komplikací nebo již s rozvinutou nejčastější komplikací - poruchou vodního a minerálního metabolizmu. V článku jsou uvedeny postupy používané v diagnostice a terapii kojeneckých průjmových onemocnění. Posouzení celkového stavu dítěte a laboratorních nálezů dovolí posoudit tíži dehydratace a zvolit odpovídající léčebné a dietní postupy jak v rámci ambulantní, tak i nemocniční péče.
Keywords: Rehydration Solutions; dítě; kojenec; rehydratační roztoky; Virus Diseases; virové nemoci; gastroenteritida; lidé; antibakteriální látky; tekutinová terapie; Anti-Bacterial Agents; Fluid Therapy; Infant; Gastroenteritis; Diarrhea, Infantile; Humans; průjem kojenců; Child