Sideropenická anémie v dětském věku - Pospíšilová, Dagmar (Pediatrie pro praxi, 2001)
Deficit železa je nejčastější příčinou anémie a nejčastějším nutričním deficitem v dětském věku v celosvětovém měřítku. Prevalence sideropenické anémie ve vyspělých zemích se v posledních 20 letech výrazně snížila. Tento trend je výsledkem programů fortifikace kojenecké výživy železem a vzrůstající popularitou kojení. Deficit železa zůstává však stále vážným problémem v rozvojových zemích. Deficit železa je nutno považovat za systémové onemocnění, jehož nejvýraznějším projevem je právě sideropenická anémie. Nedostatek železa se nejčastěji manifestuje v obdobích se zvýšenými požadavky na jeho přísun (kojenecký věk, puberta, těhotenství, laktace). Sideropenická anémie v kojeneckém věku může mít vliv na vývoj dítěte. V diferenciální diagnostice je důležité odlišit heterozygotní formu beta-talasemie a anémii chronických chorob, ostatní příčiny mikrocytární anémie jsou vzácné.
Keywords: Anemia, Hypochromic; vývoj dítěte; deficit železa; Ferritins; dietoterapie; hemoglobiny; Child; hypochromní anemie; lidé; Diet Therapy; dítě; Hemoglobins; Child Development; Iron; Iron Deficiencies; železo; ferritiny; Humans