Screening diabetické retinopatie v ČR - guideline - Kalvodová, Bohdana (Česká a slovenská oftalmologie, 2002)
Diabetická retinopatie (DR) a diabetická makulopatie (DMP) jsou nejčastějšími a nejzávažnějšími komplikacemi diabetes mellitus (DM). V současné době může být nepříznivý vývoj těchto mikrovaskulárních komplikací DM velmi úspěšně zpomalen dostupnými terapeutickými metodami. Úspěšnost léčebného postupu závisí zejména na včasné léčbě DR a DMP laserovou koagulací a/nebo pars plana vitrektomií, jejímž předpoklademje záchyt časných stadií onemocnění. Ve sdělení jsou hodnoceny prioritní cíle screeningu DR, jejichž konečným důsledkem je pokles incidence slepoty na podkladě DM. Podmínky pro provádění screeningu diabetického očního onemocnění jsou diagnostika DR jednoduchými a bezpečný- mi postupy, klasifikace DR na základě dynamiky sítnicových změn a standardy léčby. Nedílnou součástí očního screeningového programu je odborná spolupráce oftalmologů, diabetologů, praktických lékařů a internistů. Úspěšný screening DR umožňuje okamžité zařazení do preventivní a léčebné péče, edukaci nemocného, pravidelné celoživotní sledování a včasnou léčbu DR a DMP. Metodou screeningu DR snižujeme riziko poklesu zrakové ostrosti a předcházíme těžkým funkčním ztrátám následkem diabetických očních komplikací.
Keywords: Fluorescein Angiography; fluoresceinová angiografie; slepota; Humans; Vision Screening; Diabetic Retinopathy; diabetická retinopatie; screening zrakových vad; Blindness; lidé