Screening diabetické makulopatie - Kalvodová, Bohdana; Oudová, P (Česká a slovenská oftalmologie, 2002)
Diabetická makulopatie (DMP) je významnou, avšak léčitelnou příčinou zrakových ztrát u diabetiků 1. a 2. typu diabetes mellitus (DM). V práci je sledována patogeneze diabetického makulárního edému (DME), klasifikace, diagnostika a standard léčby DMP, včetně rozdílného postupu léčby současné DMP a proliferativní diabetické retinopatie u DM 1. a 2. typu.
Keywords: edém; oční nemoci; endoteliální růstové faktory; screening zrakových vad; Diabetes Complications; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; lidé; Endothelial Growth Factors; macula lutea; Vision Screening; komplikace diabetu; Edema; Macula Lutea; Eye Diseases; Humans