Teoretická východiska k vnímání a komunikaci rizika - Šlachtová, Hana (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2002)
Začátkem 90. let byl iniciován proces poznávání a snižování zdravotních a environmentálních rizik, který v současné době přechází v proces jejich řízení a redukce. Odhad zdravotních rizik a jejich následné řízení je jednou z povinností určenou hygienické službě zákonem 258/2000 Sb., zákon o ochraně veřejného zdraví. Součástí procesu komunikace a řízení rizik je také zapojení veřejnosti. Je důležité zjistit, jak lidé posuzují rizika, s nimiž se denně setkávají. Je potřebné vědět, která rizika považují za významná, a zda jsou schopni a ochotni je ovlivnit. Znalost fungováni mechanismů vnímání rizika je nezbytným předpokladem pro zapojení veřejnosti do procesu řízení technologických rizik. Článek poskytuje teoretická východiska k pochopení základních principů vnímání a komunikace rizika.
Keywords: Risk; hodnocení rizik; Communication; Communications Media; veřejné mínění; Risk Assessment; komunikační média; riziko; komunikace; Public Opinion