Vliv stearanu hořečnatého na pevnost tablet v tahu ze suchého pojiva Prosolv SMCC 90 - Mužíková, Jitka (Česká a slovenská farmacie, 2002)
V práci byla hodnocena pevnost tablet v tahu ze suchého pojiva Prosolv SMCC 90 a vliv tří koncentrací mazadla stearanu horečnatého na pevnost tablet z této látky. Výsledky byly srovnávány se stejným hodnocením u Avicelu PH 102. Testované koncenti-ace stearanu byly 0,4; 0,8 a 1,2 %. Tablety byly lisovány třemi lisovacími silami (3; 3,5 a 4 kN). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že samotný Prosolv SMCC 90 poskytuje při stejných lisovacích silách pevnější výlisky než Avicel PH 102. Z hlediska snížení pevnosti výlisků přídavkem stearanu horečnatého je suché pojivo Prosolv SMCC 90 mnohem méně citiivé než Avicel PH 102. U Avicelu PH 102 je výrazné snížení pevnosti zaznamenáno přídavkem 0,4 % stearanu horečnatého, což u Prosolvu SMCC 90 zaznamenáno nebylo. Významnější snížení pevnosti výlisků vykazuje tato látka až u koncentrace stearanu 0,8 %. Nejvyšší použitá koncentrace stearanu 1,2 % snižuje pevnost tablet z Prosolvu SMCC 90 u lisovacích sil 3,5 a 4 kN dvakrát méně než pevnost výlisků z Avicelu PH 102.
Keywords: Tensile Strength; tablety; pevnost v tahu; techniky in vitro; Pharmaceutic Aids; stearany; farmaceutické pomocné látky; Tablets; AVICEL PH 102; PROSOLV SMCC 90; In Vitro Techniques; Stearates