42letý pooperační průběh po resekci temporálního laloku u epileptické nemocné - Klapetek, Josef; Chudáčková, J; Krobot, J; Konečný, P (Praktický lékař, 2001)
Autor popisuje 421etý pooperační průběh u pacientky, u níž byla v roce 1958 provedena pravostranná temporální lobektomie pro nezvládnutelné epileptické záchvaty. Bezprostředně po operaci se u ní objevila expresivní amuzie, která po 5 dnech natrvalo vymizela. Po S letech se začala rozvíjet na levé ruce Dupuytrenova kontraktura, která byla operována. Poruchy hybnosti levé ruky lze dnes těžko hodnotit, protože si pacientka zlomila později i levé předloktí. V roce 1978 se náhle objevila těžká anémie doprovázená klonickými záškuby celé levé poloviny těla. Jacksonský motorický hemistatus trval týden a byl zvládnut podáváním antiepileptik a opakovanými transfuzemi. Teprve ted' bylo možno prokázat lehkou levostrannou spastickou hemiparézu. Pacientka má i levostranný cervikobrachiální syndrom a hlavně „zmrzlé rameno" vlevo. Objektivní poruchy motoriky lze vysvětlit jednoznačnými rentgenologickými nálezy. Z epileptologického hlediska lze považovat pacientku za trvale vyléčenou.
Keywords: lidé; spánkový lalok; Female; epilepsie temporálního laloku; Temporal Lobe; ženské pohlaví; Epilepsy, Temporal Lobe; Humans