Sexuologické a urodynamické vyšetření po vaginálních operacích pro descensus a inkontinenci - Halaška, Michael; Pohanka, Michal; Daneš, Luděk; Petri, E; Halaška, Michael J (Česká gynekologie, 2001)
Cíle studie: Zhodnocení anatomických a funkčních výsledků po vaginálních operacích. Operacebyly provedeny v roce 1985.Typ studie: Retrospektivní studie.Název a sídlo pracoviště: 1. gynekologickoporodnická klinika 1. LF UK a VFN v roce 1995.Metodika: Urogynekologická a sexuologická vyšetření se statistickým porovnáním parametrů.Výsledky: Urodynamické vyšetření před a po operaci a jejich statistické porovnání nepřineslov našem souboru významný rozdíl bez ohledu na úspěšnost výkonu. Současná studie schopnostisexuální reaktivity a aktivity před a po chirurgickém výkonu, který mutiluje oblast Gräfenbergova bodu, však prokázala poruchu sexuálních funkcí po takových výkonech.Závěr: Výsledky a ohledy na budoucí sexuální život je třeba brát v úvahu při indikaci k operacia výběru metody.
Keywords: dospělí; Sex; Urinary Incontinence; Humans; lidé středního věku; inkontinence moči; pohlaví; Middle Aged; Uterine Prolapse; sexuální poruchy a poruchy pohlavní identity; Sexual and Gender Disorders; Surveys and Questionnaires; Adult; urodynamika; průzkumy a dotazníky; ženské pohlaví; prolaps dělohy; urogenitální chirurgické výkony; lidé; Urodynamics; Urogenital Surgical Procedures; Female