Kurabilita maligních tumorů trofoblastu - závislost na histologickém typu a rizikových stupních - Zavadil, Miloš; Feyereisl, Jaroslav; Šafář, P; Pán, Martin; Heřman, Hynek (Česká gynekologie, 2001)
Cíl studie: Kurabilita maligních tumorů trofoblastu.Typ studie: Retrospektivní analýza.Název a sídlo pracoviště: Centrum pro trofoblastickou nemoc (CTN) v České republice.Metodika: Klinická a patologická analýza 367 maligních tumorů trofoblastu (MTT) z hlediska rizi-kových stupňů (RS) podle klasifikace FIGO, WHO, NIH a CTN s vyhodnocením jejich kurability. Výsledky: 1. RS a 2. RS podle klasifikace CTN zahrnuje 85,1 % MTT a jejich kurabilita činí 100 %.U 3. RS klesá na 64,3 % a u 4. RS na 55,6 %. Podle klasifikace FIGO tvoří 1. RS 48 %, 2. RS 17 %a jejich kurabilita je rovněž 100%. 3. a RS zahrnuje 20 % a je kurabilní ve 100 %. 3. bc tvoří 10 %se 67% kurabilitou a 4. abc má 5% podíl s 50% kurabilitou.Podle WHO 1. RS (< 5 skóre) zahrnuje 81,2 % s 99,2% kurabilitou a 2. RS (= 5-7 skóre) tvoří 9,1 %s 92,9% kurabilitou. 3. RS (8-12 skóre) tvoří 4,5 % s 57,1% kurabilitou a 4. RS (> 12 skóre) zahrnuje5,2 % s 50% kurabilitou. Podle NIH 1. RS (=A) s podílem 64,9 % má 100% kurabilitu a 2. RS (=B1)zahrnuje 20,1 % se 100% kurabilitou. 3. a 4. RS podle NIH B2 tvoří 14,9 % a má 60,9% kurabilitu.Kurabilita závisí na histologickém typu MTT. U diferencovaných forem tvoří 96,7 % a u nediferencovaných souhrnně 76,9 %. Podle podtypů kolísá od 60 % do 88,9 %.Závěr: Ze srovnání kurability podle klasifikace FIGO, WHO, NIH a CTN u 367 MTT léčenýchv CTN v České republice v letech 1955-2000 vyplývá, že relevantní prognosticko-rizikové klasifikace musí konkrétně specifikovat: 1. staging se jmenovitou lokalizací metastáz, 2. independentnírizikové faktory ověřené multifaktorální analýzou a 3. histologický typ s vyjádřením diferencované a nediferencované komponenty MTT.
Keywords: pleurální výpotek; finanční podpora výzkumu jako téma; prognóza; Prognosis; Neoplasms by Histologic Type; lidé; Female; Research Support as Topic; nádory podle histologického typu; Trophoblastic Neoplasms; staging nádorů; Pleural Effusion; Neoplasm Staging; ženské pohlaví; trofoblastické nádory; Humans