Časová konštanta tau pri umelej ventilácii pľúc - klinické výsledky - Török, Pavol; Májek, Milan; Kolník, J (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
Autori v práci porovnávajú vypočítané (tstat ) a merané časové konštanty (tdyn) v dvoch skupinách pacientov, ktorí boli dlhodobo ventilovaní ventilačnými režimami CMV, PCV a PSV. Pacienti boli rozdelení do dvoch skupín, prvú skupinu tvorilo 5 pacientov s chronickou obštrukčnou pľúcnou chorobou a druhá skupina pacientov bola bez chronického pľúcneho poškodenia. V exspíriu monitorovali prvú, druhú i tretiu časovú konštantu (tEdyn1,2,3 ), ako aj vypočítanú časovú konštantu ako násobok R . C, t.j. tstat. Zistili, že medzi vypočítanou a meranou časovou konštantou nie je významná korelácia. Pri analýze meraných časových konštánt zistili, že časové konštanty sa od seba líšia nezávisle od aplikovaného spôsobu umelej ventilácie pľúc, a to ako v skupine s CHOPCH, tak v skupine bez predošlého pľúcneho poškodenia. V klinike sa potvrdila teória vyplývajúca z matematického a fyzikálneho modelu, že tEdyn1 > tEdyn2 > tEdyn3. Záverom konštatujú, že v súčasnosti nie je možné ani len teoreticky uvažovať pri hodnotení mechanických vlastností dýchacích orgánov, že časová konštanta je konštantná. Teoretické i klinické merania potvrdzujú, že časové konštanty pri umelej ventilácii pľúc nie sú konštantné.
Keywords: mechanické ventilátory; Respiratory System; Physics; Statistics as Topic; dýchací soustava; Electronic Data Processing; čas; Models, Theoretical; automatizované zpracování dat; Ventilators, Mechanical; statistika jako téma; teoretické modely; Time; fyzika