Dysfunkce gastrointestinálního traktu u kriticky nemocných - Matějovič, Martin; Rokyta, Richard; Kroužecký, Aleš; Novák, Ivan (Časopis lékařů českých, 2002)
Gastrointestinální trakt (GIT) byl dlouho u kriticky nemocných považován za nevýznamný, metabolicky a imunologicky neaktivní orgán. Ve skutečnosti však intestinální trakt vykonává celou řadu důležitých funkcí, které ve svém důsledku významně ovlivňují morbiditu a mortalitu mnoha kriticky nemocných. Jeho rozsáhlá absorpční plocha umožňuje vstřebávání nutrientů a současně představuje významnou bariéru před proniknutím intraluminálních mikrobů či toxických produktů do organizmu. Kromě toho je GIT největším lymfoidním orgánem v těle, významně se uplatňujícím při imunitní odpovědi kriticky nemocných. Dysfunkce GIT vzniká u nemocných na jednotkách intenzívní péče velmi často a časně. Abnormální kolonizace, narušená střevní epiteliální bariérová funkce a translokace bakterií představují hlavní komponenty dysfunkce GIT, které se uplatňují v patogenezi sepse a multiorgánového selhání. Tento článek shrnuje současný názor na úlohu GIT u kriticky nemocných se zaměřením na 1) hypotézu centrální úlohy GIT u sepse, traumatu a vývoje multiorgánové dysfunkce, 2) patofyziologii dysfunkce GIT, 3) monitoraci funkce GIT a 4) protektivní opatření a nové léčebné perspektivy.
Keywords: Research Support as Topic; kapilární permeabilita; regionální krevní průtok; multiorgánové selhání; syndrom systémové zánětlivé reakce; Systemic Inflammatory Response Syndrome; gastrointestinální trakt; finanční podpora výzkumu jako téma; Capillary Permeability; Regional Blood Flow; Humans; Intestinal Mucosa; Critical Care; péče o pacienty v kritickém stavu; Multiple Organ Failure; lidé; střevní sliznice; Gastrointestinal Tract