Co je a co není informovaný souhlas - Sucharda, Ivan (Časopis lékařů českých, 2002)
Zrovnoprávnění vztahu lékař – pacient při respektování odborné převahy lékaře – vedlo k prosazení práva pacienta na dokonalé poučení před každým závažnějším diagnostickým či léčebným výkonem. Pacient má právo být seznámen se svým zdravotním stavem a s plánovaným postupem zdravotníků, má však také právo podrobné informace odmítnout. Teprve po dostatečném informování může pacient vyjádřit svůj souhlas s plánovaným výkonem. K jakémukoliv zásahu do zdravotního stavu pacienta je jeho souhlas nezbytný; výjimku tvoří pouze v zákoně výslovně uvedené situace. Získat platný, tedy kvalifikovaný nebo též informovaný souhlas lze jen od pacienta schopného přijmout informace, posoudit a zvážit jejich význam a rozhodnout na jejich základě o tom, jaká je jeho vůle. Neschopen tohoto úkonu není jen člověk s trvale sníženou schopností rozhodování, ale i ten, kdo není schopen informace přijmout z jazykových důvodů, jehož psychický stav je ovlivněn momentálním zdravotním stavem, závažnou nemocí, vlivem léků či jinak. U dítěte je nositelem práva na poučení a vydání souhlasu zákonný zástupce (většinou rodiče), starší dítě však má v mezích svého chápání také právo na názor. K běžným výkonům není nutná písemná forma souhlasu, stačí souhlas ústní či konkludentní. K výkonům s vyšším stupněm závažnosti a rizika je písemná forma nanejvýše doporučitelná. Musí však být spojena s možností pohovoru, vysvětlení a zodpovězením dotazů. Obsahem poučení má být nejen informace o tom, co bude provedeno, ale také o způsobu provedení a očekávaném přínosu výkonu. Nezbytné je poučit o očekávaných následcích, ale i možných nežádoucích komplikacích, a to s přihlédnutím k jejich častosti i závažnosti. Poučení pacienta o výkonu a jeho rizicích neomezuje právo poškozeného pacienta na náhradu způsobené škody, vede však často ke zlepšení komunikace mezi pacientem a zdravotníky, a tím i k zlepšení vzájemné spolupráce.
Keywords: Informed Consent; Physician-Patient Relations; zákonodárství lékařské; informovaný souhlas pacienta; lidé; sdělení pravdy; vztahy mezi lékařem a pacientem; Legislation, Medical; Truth Disclosure; Humans