Patogeneze a klinické projevy lyssy u zvířat - Matouch, Oldřich (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2001)
Je uvedeno obecné schéma patogeneze a klinický průběh onemocnění vzteklinou u zvířat. Inkubační doba je u různých druhů v průměru 3 až 8 týdnů. Klinicky se rozlišuje lichá a zuřivá forma a vlastní průběh má stádium prodromální, excitační a paralytické. Vylučování viru ve slině nemocných zvířat představuje hlavní riziko a může k němu docházet již několik dní před nástupem klinických příznaků. Onemocnění zvířat vzteklinou je neléčitelné.
Keywords: vakcinace; Rabies; Animals; vzteklina; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; Vaccination; patologické stavy, příznaky a symptomy; zvířata; nemoci zvířat; Animal Diseases