Apalický syndrom u dětí: průběh a prognóza - Cibochová, R; Komárek, Vladimír; Rodný, T; Petrák, B (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2002)
Apalický syndrom (AS) se vyskytuje u 10-14 % těžkých mozkových traumat, dále po hypoxických či metabolických postiženích mozku a u degenerativních onemocnění mozku. Pro apalický syndrom je charakteristický stav „bdělého bezvědomí" se zachovalými funkcemi mozkového kmene a desintegrací či supresí kôrových funkcí. Jedná se o dynamický stav sestávající se z iniciální fáze, stadia přechodu do vlastního apalického syndromu a fáze remise, která probíhá v rámci stupňovité reintegrace. Do této studie bylo zařazeno 46 dětí s apalickým syndromem hospitalizovaných na Klinice dětské neurologie FN Motol, u kterých byl zhodnocen výsledný stav po asi 31etém sledování. U 91,3 % dětí byla v průběhu apalického syndromu hospitalizována matka společně s dítětem a byl tak vytvořen prostor pro úplatneni intuitivní interakční rehabilitace. Při propuštění z kliniky apalický syndrom přetrvával u 26 %, U 56,5 % došlo k signifikantnímu zlepšení. Po 3 letech bylo 63 % zařazeno do vzdělávacích zařízení. Studie potvrdila literární zkušenosti stran lepší prognózy dětského, zejména posttraumatického apalického syndromu. Relativně dobré výsledky stran dlouhodobé prognózy podporují hypotézu o významu kontinuální přítomnosti matky v období vlastní fáze AS.
Keywords: Rehabilitation; Child; Research Support as Topic; dítě; Craniocerebral Trauma; Parent-Child Relations; mozková hypoxie; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Persistent Vegetative State; Mother-Child Relations; kraniocerebrální traumata; vztahy mezi rodiči a dětmi; Hypoxia, Brain; Humans; rehabilitace; perzistentní vegetativní stav; vztahy mezi matkou a dítětem