Respirační symptomy a plicní funkce u pracovníků v přádelně bavlny - Nakládalová, Marie; Fialová, Jarmila; Hampalová, M; Skálová, Alena; Szotkowská, J (Pracovní lékařství, 2002)
Autoři předkládají výsledky vyšetření 125 pracovníků přádelny bavlny. Cílem práce bylo zjistit výskyt respiračních symptomů a úroveň základních plicních parametrů s přihlédnutím k celkové prašnosti a mikrobiologické charakteristice ovzduší pracovišť. Metodika zahrnovala modifikovaný respirační dotazník Britské výzkumné rady a měření plicních funkcí metodou křivky průtok/objem. Byly vyšetřeny imunoglobuliny A, E, G, M a specifické IgE na bavlnu. Průměr celosměnových koncentrací prachu v přádelně činil 3,06 mg/m 3 (SD 1,5, med. 3,4, rozm. 0,8–5,28). Mikrobiální kontaminace pracovního ovzduší byla vysoká, v různých částech provozu činila od 13 000 do 136 000 mikroorganismů v 1 m 3 vzduchu. Celkem 33 % pracovníků uvedlo alespoň jeden respirační symptom související s prací. Prevalence chronické bronchitidy dosahovala 8,8 %. Bysinotické příznaky uvedlo 4,8 % vyšetřených. Lehká chronická ventilační porucha se snížením FEV1 byla zjištěna u 6,4 % osob, těžší poruchy nebyly nalezeny. I když výskyt subjektivních obtíží v přádelně byl poměrně vysoký, nebyl provázen výraznějším trvalým zhoršením plicních funkcí.
Keywords: respirační funkční testy; nemoc vyvolaná prostředím; textilní průmysl; Humans; Textile Industry; lidé středního věku; Female; dospělí; lidé; Respiratory Function Tests; Environmental Illness; Adult; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Signs and Symptoms, Respiratory; BAVLNA; Air Pollution, Indoor; mužské pohlaví; příznaky a symptomy ústrojí dýchacího; znečištění vzduchu ve vnitřním prostředí