"Parmová cholera" - onemocnění u člověka - Sysová, Jana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2001)
Prezentuje se kazuistika případu alimentární intoxikace vyvolané s největší pravděpodobnosti ichtyotoxinem z vnitřnosti parmy obecné. Po 4hodinové inkubaci proběhla otrava pod obrazem gastroenteritidy se silným průjmem, zvracením a hypotenzí, trvající 24 hodin. Příznaky se upravily po i. v. rehydrataci. Pokus na myších se zbytky polévky, který vyvolal otravu, ukázal přítomnost termostabilního toxinu.
Keywords: biologické toxiny; Female; lidé; gastroenteritida; Fishes, Poisonous; ženské pohlaví; Gastroenteritis; Foodborne Diseases; nemoci přenášené potravou; Toxins, Biological; Humans; jedovaté ryby