Absces pečene - zriedkavá komplikácia ventrikuloperitoneálnej drenáže - kazuistika - Lukáčová, Z; Vrzgula, A; Samek, P; Franko, J; Bober, Juraj; Kollová, A; Stančák, M (Rozhledy v chirurgii, 2002)
Autori formou kazuistiky predstavujú absces pečene ako zriedkavú komplikáciu ventrikuloperitoneálnej drenáže. Diagnostika sa opiera o kombináciu USG a CT vyšetrenia. Liečba spočíva v evakuácii abscesovej dutiny, ktorú je nevyhnutné doplniť dočasnou extemalizáciou VP drenáže a ATB terapiou. Na túto komplikáciu je potrebné myslieť v rámci diferenciálnej diagnostiky pri náhle vzniknutých febrilitách, bolestiach brucha a známkach septického stavu pri zavedenom VP katétri.
Keywords: absces; nemoci jater; drenáž; Abscess; mužské pohlaví; dospělí; Liver Diseases; Anti-Bacterial Agents; Humans; Adult; hydrocefalus; počítačová rentgenová tomografie; Male; Hydrocephalus; Tomography, X-Ray Computed; lidé; antibakteriální látky; Drainage