Antidepresiva v léčbě depresivní poruchy v těhotenství a po porodu - Bareš, Martin (Psychiatrie (Praha, Print), 2002)
V úvodu článku je charakterizována depresivní porucha v těhotenství a po porodu a jsou shrnuty rizikové faktory jejich vzniku. Autor krátce rekapituluje výsledky klinických studií s použitím tricyklických antidepresiv, selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu a tzv.„nových antidepresiv“ během těhotenství a po porodu a uvádí hlavní rizika jejich užití v těchto obdobích (teratogenicita, perinatální toxicita, behaviorální toxicita atd.) a při kojení. V hlavní části článku jsou uvedeny a diskutovány základní zásady léčby depresivní poruchy v těhotenství (informace pacientky, volba léčby, volba antidepresiva a jeho dávkování a prevence vzniku poporodní deprese) a při kojení.
Keywords: Research Support as Topic; Depression, Postpartum; depresivní poruchy; Pregnancy Complications; finanční podpora výzkumu jako téma; poporodní deprese; antidepresiva; rizikové faktory; komplikace těhotenství; Depressive Disorder; Risk Factors; Antidepressive Agents